Hukuk & Danışmanlık Hizmetleri
Yerel ve uluslararası alanda bilgili ve
tecrübeli ekibimizle hizmet sunmaktayız.

Çek Ödeme Destek Kredisi ve Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği

Ana sayfa Çek Ödeme Destek Kredisi ve Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), salgının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini asgari seviyede tutmak amacıyla “Ekonomik İstikrar Kalkanı” tedbirlerinin sağlıklı olarak işlemesi ve ekonomik faaliyetin desteklenmesi için bankacılık sektörü tarafından işletmelere yönelik Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli, “Çek Ödeme Destek Kredisi” ve “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği” uygulamalarının başlatıldığını bildirdi.

Çek Ödeme Destek Kredisi uygulaması kapsamında Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile başta KOBİ’ler olmak üzere kurumsal ve ticari müşterilerin, bugüne kadar gerçek ticari işlemlerine dayalı olarak keşide ettikleri ve edecekleri çeklerinin ödenmesi amacıyla, her bir banka tarafından ayrı ayrı belirlenmek üzere tahsis edilen limitler dahilinde kredi kullandırılmaya devam edilecektir. Çek Ödeme Destek Kredisi ile elde edilmek istenen amaç, müşterilerin ticari itibarlarının korunmasına katkı sağlamaktır. Kredi desteği; 3 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 12 ay vadeli ve yıllık yüzde 9,5 faizli olacaktır.

KOBİ ve KOBİ dışı işletmeler bazında ise azami kredi tutarları;

1. 0-25 milyon arasına 1 milyon,

2. 25-125 milyon arasına 5 milyon,

3. 125 milyon üzerine de 10 milyon TL şeklinde gerçekleşecektir.

Bu bahsedilen kredilere uygulanacak kefalet oranı ise %80’dir. Kısaca Hazine Destekli KGF kefaletli Çek Ödeme Destek Kredisi bazında kullandırılacak kredi tutarının %80’ine kadar Hazine tarafından kefil olunacaktır.

Çek Ödeme Kredi Desteği uygulamasına ek olarak da bankalar, başta KOBİ’lerimiz olmak üzere kurumsal ve ticari müşterilerin işletme sermayesi ihtiyaçları için “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği” ne başlayacaktır. Kredi desteğini kullanacak firmaların, şubat ayı sonu itibarıyla kayıtlı çalışan sayılarında kredi vadesi boyunca azaltma yapmamaları ön koşulu bulunuyor. Ayrıca teminat eksiği bulunan müşterilerin, krediye erişim imkânı için Hazine destekli KGF kefaletinin de sağlanabilecektir. Kredi desteği, 3 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 12 ay vadeli ve yıllık yüzde 9,5 faizli olacaktır.

Sektör farkı olmaksızın, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen kurumsal ve ticari müşteriler her iki kredi paketine de başvurabileceğinin altına çizmekte fayda var.

İlgili finans kuruluşları ise, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Halk Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, ING Bank, Şekerbank’tır. Birçok banka kendi internet sitesi üzerinden Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) işletmelere yönelik Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli kredi protokolüne katılma kararı aldığını duyurmuştur.

Av. İrem Gündoğdu