GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNİN DEVRİ
Türkiye’de ve dünyada enerjiye olan ihtiyaç her gün artmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması için fosil yakıtlarla beraber yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılmaktadır. Fosil yakıtların yakın gelecekte tükenme olasılığı ve çevre kirliliğine sebep olması gibi sebeplerle yenilenebilir enerji üretimi ön plana çıkmaya başlamıştır. (TAKTAK, Fatih/ILI Mehmet “Güneş Enerji Santrali (GES) Geliştirme: Uşak Örneği”, Geomatik Dergisi, 2018; 3(1);1-21 )
Ülkemizde enerji üretimi yıllara göre değerlendirildiğinde yenilebilir enerjiden faydalanma oranlarının arttığı görülecektir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri de Güneş Enerjisidir. Güneş enerjisinin potansiyeli, ülkemizin coğrafi konumu ve güneşlenme süresi düşünüldüğünde güneş enerjisinin önemi ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizde de 30.03.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile güneş enerjisinden elektrik üretiminin sağlanması amacıyla birçok lisanslı ve lisanssız elektrik üretim tesisi kurulmuştur.
Kural olarak elektrik üretimi yapabilmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans alınması gerekmektedir. Bu kuralın istisnası ise 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 14. Maddesinde belirtilen lisanssız piyasa faaliyetleri oluşturmaktadır. İlgili maddeye göre lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf kişilerin sisteme bağlanmasına ilişkin teknik usul ve esaslar ile satışa, başvuru yapılmasına ve denetim yapılmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceği belirtilmiştir.
İdare hem lisanssız güneş enerji santrallerinin kurulum aşamasında hem de kurulumdan sonraki süreçte etkin rol almaktadır. Yukarıda bahsedilen mevzuat hükümleri idare tarafından sıkı şekilde denetlenmekte, ilgili mevzuata dair bir detayın kaçırılması halinde yatırımcılar açısından olumsuz sonuçlar doğmaktadır.
Lisanssız Güneş Enerji Santralleriyle ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklardan biri de Santrallerin Devri konusundadır. Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde devre ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yazımızda bu devre ilişkin esaslar incelenecek, lisanssız güneş enerji santrallerinin devri ile ilgili uyulması gereken kurallar üzerinde durulacaktır.
LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNİN DEVRİ
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 35. maddesinde üretim tesislerinin hangi koşullarda devrinin gerçekleşebileceği, şartlarının neler olduğu belirtilmiştir.
Üretim tesisi devri
MADDE 35 – (1) kabulü yapılmış olmak kaydıyla, bu Yönetmelik kapsamındaki üretim tesisi; satış, devir veya diğer bir düzenleme ile bu Yönetmelik veya ilgili mevzuat kapsamında devretmek isteyen kişinin statüsünden kaynaklanan şartlar dahil kapasite tahsisini sağlayan şartları haiz üretim yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişiye devredilebilir. 11 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında yer alan üretim tesisleri hariç olmak üzere kabulü yapılmamış üretim tesisleri bu fıkra kapsamında devre konu edilemez.
Burada dikkat edilmesi gereken ilk husus devri yapılacak olan üretim tesisinin kabul işleminin yapılmış olmasıdır. Geçici ifadesinin mülga edilerek kanun metninden çıkarılması ile beraber artık kabul işlemi tamamlanmadan devrin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Devrin gerçekleşmesi için kabul işlemlerinin yasal mevzuata uygun olarak tamamlanması ön şarttır. Bu şart sağlanmadan devir işlemi yapılamaz.
Bu şartın istisnası ise yönetmeliğin 11. Maddesinin 1. Fıkrasında yer alan üretim tesisleridir. İlgili maddede bu tesislerin neler olduğu belirtilmiştir.
Başvuruda bulunulabilecek tesisler
MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum tarafından 10 kW’a (10 kW dahil) kadar tip proje hazırlanması uygun görülen, yenilenebilir enerji kaynağına dayalı ve kendi tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüne kadar, üretimi ve tüketimi aynı noktadan bağlı üretim tesisleri için başvuru ve ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen usul ve esaslar ile bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu formatı kapsamında işlem tesis edilir. Bu kapsamda gerçekleşecek olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerine ilişkin başvurular, Kurum tarafından belirlenen usul ve esaslar uyarınca değerlendirilir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kapasite tahsisini sağlayan şartların varlığıdır. Yönetmelikte açıkça bu husus vurgulanmıştır. Tesis devralacak olan gerçek veya tüzel kişinin, üretim tesisini devredecek olan kişinin statüsünden kaynaklı şartlar da dâhil olmak üzere kapasite tahsisini sağlayan tüm şartları taşıması gerekir.
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 35. Maddesinin 1. Fıkrasında belirtilen şartların tam olarak sağlanması halinde devrin nasıl gerçekleşeceği hangi prosedürlerin yerine getirilmesi gerektiği ise 35. Maddenin 2. Fıkrasında belirtilmiştir.
Üretim tesisi devri
MADDE 35
(2) Birinci fıkra kapsamında üretim tesisini devredecek ve devir alacak gerçek veya tüzel kişiler, devir işlemi gerçekleşmeden önce eşzamanlı olarak ayın ilk on günü içerisinde ilgili şebeke işletmecisine başvuruda bulunur. İlgili şebeke işletmecisi, bu fıkra kapsamında yapılan başvuruları devir için gerekli belgelerin tam ve eksiksiz olması halinde fatura dönemi sonu itibarıyla sonuçlandırarak görevli tedarik şirketine bildirir. Devir işlemi, devir alacak gerçek veya tüzel kişinin bağlantı anlaşması ve sistem kullanım anlaşmasını imzalamadığı sürece ilgili şebeke işletmecisi nezdinde geçerlilik kazanmaz. Tam ve eksiksiz olarak başvuruda bulunulmaması halinde ilgili şebeke işletmecilerince talep değerlendirmeye alınmaz ve 5 işgünü içerisinde muhataplara eksikliklere ilişkin bildirimde bulunulur.
Devir işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için devredecek ve devralacak kişilerin eş zamanlı olarak şebeke işletmecisine başvuruda bulunması gerekir. Bu başvuru ayın ilk 10 günü içerisinde yapılmalıdır. İlgili şebeke işletmecisinden; İlgisine göre TEİAŞ, dağıtım şirketi veya OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi anlaşılmalıdır.
Şebeke işletmecisi tarafından alınan belgelerin tam ve eksiksiz olması halinde fatura dönemi sonu itibariyle başvuru tedarik şirketine bildirilir. Tedarik Şirketi “Dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin hukuki ayrıştırması kapsamında kurulan veya son kaynak tedarik yükümlüsü olarak Kurul tarafından yetkilendirilen” tüzel kişilerdir. Tedarik şirketleri, kendi dağıtım bölgesinde bulunan serbest olmayan tüketicilere, serbest tüketici niteliğine haiz olup bu hakkını kullanmayan tüketicilere ve son kaynak tedarikçisi olarak serbest tüketicilere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen düzenlemeye tabi perakende satış tarifesi üzerinden elektrik satmakla görevli tüzel kişilerdir.
Devir işlemi devir alacak gerçek veya tüzel kişinin bağlantı anlaşması ve sistem kullanım anlaşmasını imzalamasıyla gerçekleşmiş olur. Bağlantı ve sistem kullanım anlaşmasının imzalanmaması halinde şebeke işletmecisi nezdinde yapılan devir hukuken sonuç doğurmaz.
Başvuruda bulunması gereken evrakların bulunmaması veya eksikliği halinde 5 iş günü içinde muhataplara bildirimde bulunulur. Bu başvurular değerlendirilmeye alınmaz. Eksikliklerin giderilmesi halinde tekrar başvuruda bulunulabilmesi mümkündür.
Başvuruda hangi belgelerin bulunması gerektiği EPDK 16.05.2019 tarih 8587 Karar Sıra No’lu Kararında belirtilmiştir. Bu belgeler;
- Devreden ve devralan kişilerce eşzamanlı olarak sunulacak başvuru dilekçesi
- Tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili şahıs/şahısların ‘Yetki Belgeleri’,
- Devralacak tüzel kişinin, tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı pay sahibi olan gerçek veya tüzel kişilerin ortaklık yapısını ve varlığı halinde kontrol ilişkisini ortaya koyan bilgi ve belgeler,
- Devralacak kişinin tüketim tesis veya tesislerine ilişkin Tekil kodları
- Çatı uygulamaları hariç olmak üzere eşik değerlerin üzerinde olan projeler için Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamındaki belge,
(Kapsam dışı görüşü (muafiyet) verilen projelerle ilgili olarak herhangi bir belge sunulmasına gerek bulunmamaktadır.)
- Devreden ve devralan kişilerce imzalanmış, noter onaylı ‘Tesis Devir Sözleşmesi’
- İşlem ücretinin İlgili Şebeke İşletmecisinin hesabına yatırıldığına dair makbuz veya dekont olarak sayılabilir.
PAY DEVİRLERİ
Şayet devre konu GES bir şirkete ait tesis ise şirket pay devirlerinde mevzuat düzenlemelerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu bağlamda Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde bir kısım pay devirlerinin yasaklandığı görülmektedir. Başvuruya konu üretim tesislerinin tamamının kabulü yapılana kadar istisnalar haricinde pay devri gerçekleştirilemez. Bu durum yönetmeliğin 37. Maddesinde düzenlenmiştir.
MADDE 37 (9) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olan rüzgar veya güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesisleri için başvuru tarihinden, başvuruya konu üretim tesislerinin tamamının kabulü yapılana kadar, veraset dışında pay devri yapılamaz.
Bu hüküm;
- a) Halka açık olan payları ile sınırlı olmak üzere, halka açık tüzel kişilere ve halka açık tüzel kişi ortağı bulunan tüzel kişinin, söz konusu ortağının halka açık olan paylarından kaynaklanan ortaklık yapısı değişikliklerine,
- b) Pay sahiplerinin rüçhan haklarının kullanımına bağlı olarak ilgili tüzel kişinin mevcut ortakları arasında oluşan pay değişiklikleri sebebiyle, söz konusu tüzel kişinin ortaklık yapısında gerçekleşen doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişikliklerine,
- c) İlgili tüzel kişinin ortaklık yapısında, yurt dışında kurulmuş olan ortakların ortaklık yapılarında oluşan değişiklikler sebebiyle gerçekleşen dolaylı pay sahipliği değişikliklerine,
ç) İlgili tüzel kişi ile bu tüzel kişinin doğrudan veya dolaylı tüzel kişi ortaklarının paylarının halka arz edilmesi kapsamında, söz konusu tüzel kişinin ortaklık yapısında oluşacak doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişikliklerine,
- d) (Ek:RG-9/5/2021-31479) Lisanssız üretim tesisi sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında doğrudan veya dolaylı paya sahip mevcut ortakları arasında ilgili lisanssız üretim tesisi sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında kontrol değişikliği oluşturmayacak şekilde yapılan doğrudan veya dolaylı pay değişikliklerine,
- e) (Ek:RG-9/5/2021-31479) Lisanssız üretim tesisi sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında doğrudan veya dolaylı paya sahip olan ve eşler ile aralarında birinci derece kan hısımlığı bulunan gerçek kişiler arasında yapılan pay devirleri sonucunda söz konusu lisanssız üretim tesisi sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında gerçekleşen doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişikliklerine, uygulanmaz.
İlgili şebeke işletmecileri, bağlantı anlaşması imzalanması ve kabule hazır tutanağının hazırlanması aşamasında pay devri yapılıp yapılmadığına ilişkin gerekli kontrolleri yapmakla yükümlüdür. Kabul işlemleri yapılmadan pay devri yapılması halinde ilgili tüzel kişiye ait ilgisine göre bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu ve bağlantı anlaşması iptal edilir.
İlgili maddeden de açıkça anlaşılacağı üzere istisnalar hariç olmak üzere kabul işlemi gerçekleştirilene kadar pay devri dolayısıyla lisanssız güneş enerji santrallerinin devri mümkün değildir. Şebeke işletmecileri yani ilgisine göre TEİAŞ, dağıtım şirketi veya OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler bağlantı anlaşması imzalanması ve kabule hazır tutanağının hazırlanması aşamasında pay devri olup olmadığını denetlemekle yükümlüdür.
Pay devrine ilişkin kurallara uyulmamasının sonuçları da oldukça ağırdır. Kabul işleminden önce pay devri yapılması halinde ilgili tüzel kişiye ait ilgilisine göre bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu ve bağlantı anlaşması iptal edilir.
TİCARİ İŞLETME DEVRİ
Ticaret Kanununda ticari işletme devirlerinin nasıl gerçekleşmesi gerektiğine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
MADDE 11- (3) Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün hâlinde devredilebilir ve diğer hukuki işlemlere konu olabilir. Aksi öngörülmemişse, devir sözleşmesinin duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur. Bu devir sözleşmesiyle ticari işletmeyi bir bütün hâlinde konu alan diğer sözleşmeler yazılı olarak yapılır, ticaret siciline tescil ve ilan edilir.
Ticari işletme devri sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıdır. Sözleşmenin yazılı olması geçerlilik şartıdır. Öngörülen şekle aykırı olan sözleşmeler hüküm doğurmaz. Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 133. Maddesinde sözleşmede yer alması gereken hususlar belirtilmiştir.
Ticari işletmenin devri
Madde 133 (2)
Bir ticari işletmenin devrine ilişkin devir sözleşmesi yazılı şekilde yapılır ve aşağıdaki hususlar yer alır:
- a) Tarafların adı ve soyadı veya unvanı ile tebligat adresi.
- b) Ticari işletmenin sözleşme dışında bırakılan unsurları.
c)Ticari işletmenin bir bütün olarak ve devamlılığını sağlayacak şekilde devredildiğine ilişkin şartsız beyan.
ç) Ticari işletmenin satış fiyatı ve ödeme şartları
Yönetmelikle devir sözleşmesinde bulunması gereken hususlar belirtilmiştir. Yukarıda belirtilen hususları içerir devir sözleşmesinin ticaret siciline tescil ve ilanı ile ticari işletme devri gerçekleşmiş olur.
İşletme devrinin gerçekleşmesiyle beraber “Aksi öngörülmemişse, devir sözleşmesinin duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarının” devri gerçekleşmiş olur.
Ticari işletmenin devri sözleşmesiyle birlikte işletmeyi devralan, işletmeyle bağlantılı borçlardan sorumlu olacak olup devredenin adi borçlarından sorumlu olmayacaktır (Sertoğlu, Burak, “Ticari İşletme Devri”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2018 s.76,77.)
6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda Ticari işletmenin devri halinde devreden ve devralan kişilerin sorumluklarının neler olduğu belirtilmiştir.
- Malvarlığının veya işletmenin devralınması
MADDE 202- Bir malvarlığını veya bir işletmeyi aktif ve pasifleri ile birlikte devralan, bunu alacaklılara bildirdiği veya ticari işletmeler için Ticaret Sicili Gazetesinde, diğerleri için Türkiye genelinde dağıtımı yapılan gazetelerden birinde yayımlanacak ilanla duyurduğu tarihten başlayarak, onlara karşı malvarlığındaki veya işletmedeki borçlardan sorumlu olur.
Bununla birlikte, iki yıl süreyle önceki borçlu da devralanla birlikte müteselsil borçlu olarak sorumlu kalır. Bu süre, muaccel borçlar için, bildirme veya duyuru tarihinden; daha sonra muaccel olacak borçlar için ise, muacceliyet tarihinden işlemeye başlar.
Lisanssız Güneş Enerji Santrallerinin işletmenin devri usulleri uygulanarak devralınması mümkündür. Sektör dışından yatırım yapıldığı durumlarda bu yolla devri sağlanmasında faydalar bulunmaktadır. Bu yolun tercih edilmesi halinde, sadece işletmeye yönelik borçların devralan tarafa geçmesi ve şirketin diğer borçlarından yatırım yapan kişinin sorumluluğunun olmaması söz konusu olacaktır. Ancak bu usulün tercih edilmesinin olumsuz tarafı ise yatırımcıya getirdiği vergi yüküdür. Vergi yükümlülüğünün göze alındığı durumlarda bu yolun tercih edilmesi daha az risk barındırmaktadır.
ANONİM ORTAKLIKTA PAY DEVRİ
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 484. Maddesinde “Pay Senetleri, hamiline veya nama yazılı olur. “ denilmektedir. Senede bağlanmış payların devri usulleri de Türk Ticaret Kanunu’nda gösterilmiştir.
Hamiline yazılı pay senetlerinin devri
MADDE 489
Hamiline yazılı pay senetlerinin devri, şirket ve üçüncü kişiler hakkında, ancak zilyetliğin geçirilmesi suretiyle payı devralan tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılacak bildirimle hüküm ifade eder. Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirimde bulunulmaması hâlinde, hamiline yazılı pay senedine sahip olanlar, bu Kanundan doğan paya bağlı haklarını gerekli bildirim yapılıncaya kadar kullanamaz.
(2) Hamiline yazılı pay senedine bağlı hakların şirkete ve üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilmesinde Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılan bildirim tarihi esas alınır.
Hamiline yazılı payların pay devri gerçekleştirme iradesiyle zilyetliğinin devri ile pay devri sağlanmış olur. Bu devrin hüküm ifade etmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirimde bulunmak gerekir. Bu bildirim yapılmadığı müddetçe paya bağlı hakların kullanımı mümkün değildir.
Nama yazılı payların ve pay senetlerinin devrinde ilke
MADDE 490-
(1) Kanunda veya esas sözleşmede aksi öngörülmedikçe, nama yazılı paylar, herhangi bir sınırlandırmaya bağlı olmaksızın devredilebilirler.
(2) Hukuki işlemle devir, ciro edilmiş nama yazılı pay senedinin zilyetliğinin devralana geçirilmesiyle yapılabilir.
Nama yazılı pay senetlerinin devri ciro ve devir ile gerçekleşir. Nama yazılı pay senetlerinde senetten doğan hakların ortaklığa karşı ileri sürülebilmesi için senedin iktisabı yetmemekte, devralanın pay defterine kaydedilmesi de gerekmektedir. (ALAEDDİNOĞLU, İdil, “Anonim Ortaklıkta Pay Devri Sözleşmesi, Yüksek Lisans Tezi, 2022, s.58)
Senede Bağlanmamış Çıplak Payların Devri
Anonim Ortaklıkta senede bağlanmamış olan paylar da bulunabilir. Çıplak payların devri ise genel hükümlere göre yazılı devir anlaşması ile gerçekleştirilebilir. Türk Borçlar Kanunun 184. maddesinde alacağın devrinin yazılı olması gerektiği belirtilmiştir. Yazılı temlik beyanının devralana verilmesi ile pay devri gerçekleşir. (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. HD T.11.02.2021, E.2019/64 K.2021/176)
Limited Şirketlerde Pay Devri
Türk Ticaret Kanunu’nun 595. Maddesinde limited şirketlerde devrin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Devir
MADDE 595- (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.Limited şirketlerde pay devri işlemi, iki aşamadan oluşmaktadır. Bunlardan ilki pay devri sözleşmesi, ikincisi devir işleminin şirket tarafından onaylanmasıdır. Pay devrine ilişkin sözleşme yazılı olmalı ve tarafların imzaları noterce onaylanmalıdır. Ancak bu işlem tek başına yeterli değildir. Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse devrin gerçekleşebilmesi için ortaklar genel kurulunun devre onay vermesi gerekir. Bu halde geçerli bir devirden bahsedilebilir. (DEREKAYA, Kemal Çağrı, “Limited Şirketlerde Pay Devri”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2021, s.89)
Anonim veya Limited Şirketlerde pay devrinin gerçekleşmesiyle ortaklığa ait paylar bir başkasına geçmektedir. Pay devri ile bir malvarlığı devri değil ortaklığa ait payların devri gerçekleşmektedir. Bu yolla Lisanssız Elektrik Üretim Tesisisin devralınması yolunun tercih edilmesi halinde paya bağlı haklar ve borçlar devralana geçmektedir. Ortaklığın pay sahipleri değişse bile ortaklığın borçları varlığını devam ettireceğinden bu yolla yapılan devirler yatırımcılar için riskler barındırmaktadır.
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde belirtilen sınırlamalar da dikkate alındığında lisanssız elektrik üretim tesislerinin devri işlemlerinin yürütülmesi titizlikle ele alınması gereken bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürecin tamamında uyulması gereken kurallar bulunmaktadır. İlgili yönetmelikte birçok husus düzenlenmiş olmakla süreç içerisinde değişen hususların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu sürece uyulmaması halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalınması yatırımcıların zarara uğramasına veya beklediği faydayı sağlayamamasına sebep olabilir. Bu nedenle ilgili yönetmelik ve kanunlar dikkatle incelendikten ve bilgi sahibi olunduktan sonra bu alana yatırım yapılması gerekmektedir.
Andis Hukuk Ve Danışmanlık Enerji Birimi
Av. Bilgehan AŞÇI, Av. İbrahim TOPCU, Av. Bilal BOZKURT
KAYNAKÇA
6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
EPDK 16.05.2019 tarih 8587 Karar Sıra No’lu Kararı
ALAEDDİNOĞLU, İdil, “Anonim Ortaklıkta Pay Devri Sözleşmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2022
BOZKURT, Bilal , “Lisansız Elektrik Üretim Tesislerinin Devri, Birleşme ve Bölünme İşlemleri”, www.andishukuk.com, 2020, (Erişim Tarihi 27.05.2022)
DEREKAYA, Kemal Çağrı, “Limited Şirketlerde Pay Devri”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2021
TAKTAK, Fatih/ILI Mehmet “Güneş Enerji Santrali (GES) Geliştirme: Uşak Örneği”, Geomatik Dergisi, 2018; 3(1);1-21
SERTOĞLU, Burak, “Ticari İşletme Devri”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2018
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. HD T.11.02.2021, E.2019/64 K.2021/176